Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jonathan Haskel – Stian Westlake - A jövő újraindítása - Hogyan adjunk lendületet az immateriális gazdaságnak?

4.950 Ft 3.960 Ft
20%
Menny.:db
ISBN: 9786156351937
Elérhetőség: Raktáron

Leírás és Paraméterek

Miből fakad ez a nagy gazdasági csalódás az elmúlt évtizedben? Miközben soha nem látott technológiai újdonságok formálják mindennapjainkat, a nyugtalanító szimptómák itt élnek velünk: a gazdasági növekedés lassulása, éleződő társadalmi egyenlőtlenség, diszfunkcionális verseny, törékeny ellátási láncok és a hitelesség hiánya.
A Haskel–Westlake szerzőpáros fenti kérdésre adott válaszai két tézisre épülnek. Az első, hogy az ezredforduló utáni évtized fejlett gazdaságaiban előtérbe kerültek a különböző tudást megtestesítő immateriális eszközök, a számítógépes programoktól a szabadalmakig, a kreatív tartalmaktól a márkák által hozzáadott értékig. Második tézisük, hogy azért torpant meg ez a forradalom, mert az immateriális javakra épülő gazdaságot még mindig a múlt századi, materiális gazdaságra (gépek, épületek, számítógépek, fizikai infrastruktúra stb.) szabott intézményekkel és szabályokkal próbáljuk építeni.
A diagnózis mellől nem marad el a terápia sem: a szellemi tulajdonjogok szabályozásának újragondolása, a kutatás és az oktatás finanszírozásának átalakítása, „a győztes mindent visz” logikájára épülő verseny rugalmas szabályozása, a fiskális politika és a tőkepiacok immateriális beruházásokat segítő reformja és a kreativitás előtt álló szabályozási gátak lebontása.
Ha Magyarország meg akarja nyerni a 21. századot, akkor minél hamarabb immateriális javakban gazdag országgá kell válnia. Haskel és Westlake könyve ehhez is ad recepteket.

JONATHAN HASKEL az Imperial College Business School közgazdaságtan-professzora, valamint a Bank of England Monetáris Politikai Bizottságának tagja. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok számos egyetemén tanított, kutatási területe a termelékenység, innováció és az immateriális befektetések.
STIAN WESTLAKE a Királyi Statisztikai Társaság vezérigazgatója, korábban három tudományért és kultúráért felelős brit miniszter tanácsadójaként is dolgozott, valamint a társadalmi célokat zászlajára tűző Nesta Országos Innovációs Hivatal ügyvezetője volt.

MCC Press Kft.

1016 Budapest, Somlói út 49-53.
Postacím: 1518 Budapest, Pf. 155.

Elérhetőségeink