Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Krajcsír Lukács - Válságból válságba

3.500 Ft 2.800 Ft
20%
Menny.:db
ISBN: 9786155559853
Elérhetőség: Raktáron

Leírás és Paraméterek

 „Átlagos keddi nap volt, csupán hetven ember lézengett a teremben. Nasszer egy ideig szótlanul nézegette a katonákról, fegyverekről és hadgyakorlatokról készült képeket, majd váratlanul felment a pódiumra, és minden hosszabb felvezető nélkül arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Egyiptom fegyvervásárlási szerződést kötött Csehszlovákiával.”

 A szuezi válság 65. évfordulójára készült könyvből kiderül, hogy Nasszer bejelentése új mederbe terelte a hidegháború folyását. A „speciális anyagok” adásvételéről szóló egyezmény a keleti blokkhoz tartozó Csehszlovákia és a közel-keleti régióban vezetői babérokra törő Egyiptom között egy olyan hosszan tartó nemzetközi válságot generált, amely közvetlenül a második arab–izraeli háborúhoz, közvetve pedig a brit–francia invázióhoz vezetett.

A történész szerző három ország levéltári forrásaira alapozva szembemegy a korábbi történettudományi konszenzussal, és a teljes folyamatot feltárva számos olyan mozzanatra mutat rá, amelynek fényében átértékelődnek az 1956 őszén kulminálódó események. Vajon megdönthető az a nézet, hogy a Szuezi-csatorna Társaság államosítása vezetett el ahhoz a válsághoz, amely elvonta a nemzetközi közösség figyelmét a Magyarországon zajló forradalomról?

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

MCC Press Kft.

1016 Budapest, Somlói út 49-53.
Postacím: 1518 Budapest, Pf. 155.

Elérhetőségeink