Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rólunk

Az MCC Press, a Mathias Corvinus Collegium 2021-ben alapított kiadója, amely az alapítói szándék szerint a hagyományokra építő, a könyvek erejében bízó, mindazonáltal új, friss szellemi fórum kíván lenni.

A kiadó elsődlegesen a minőségi társadalomtudományi szakkönyvkiadás és az ismeretterjesztés területén tevékenykedik, de a széles skálán mozgó portfóliójában szépirodalmi művek is megtalálhatók.

Könyvkiadói tevékenységévél egyszerre több cél is megvalósul: egyrészt bekapcsolja a hazai közönséget a Magyarországon kevéssé ismert, az angolszász, a frankofón, a germán és más világokban zajló vitákba, tudományos diskurzusokba, és megismerteti az olvasókat kiemelkedő jelentőségű személyekkel és műveikkel; másrészt pedig publikálási lehetőséget biztosít az MCC oktatói, előadói és a tehetséggondozásban részt vevők számára is. Távlati célkitűzése, hogy mindezzel hozzájáruljon a hazai és a nemzetközi szellemi élet megújításához.

Az MCC Press a tudományágak széles spektrumát lefedő munkák publikálásával kívánja gazdagítani a szakmai és a szélesebb olvasóközönség ismereteit. Ennek érdekében egyfelől a kortárs szerzők műveinek közkinccsé tételét tartja fő feladatának, másfelől pedig arra törekszik, hogy az elmúlt évtizedekben a nemzetközi tudományos diskurzusokban meghatározó, ám itthonról hiányzó irodalmat pótolja. A kiadó küldetésének érzi azt is, hogy a figyelemre méltó Kárpát-medencei magyar tudományos teljesítményeket elérhetővé tegye a nem magyar nyelvű olvasók számára is.


Lectori salutem!

A modernség ma már nem az, amilyennek egykor tűnt: a korlátokat lebontó, lendületes, friss, más, új világ ígérete ma már a múlté. A vég nélküli átalakulás inkább elbizonytalanító, mert nem látszik a cél, ami felé mindez törekszik. S ha egy-egy elemében mégis érzékelhető a változás, ez inkább nyugtalanító. Olyan korban élünk, amelyben úgy érezhetjük magunkat, mint a fától fáig tapogatódzó, lovait kereső kisfiú. Megnyugtatóbb, biztonságosabb érzés lenne, ha a kapaszkodóink és a tájékozódási pontjaink mindig segítenének nekünk. Talán visszakapaszkodni, hogy újabb utat keressünk. Olyat, amelyikben a múlt nem ellenség, hanem a legfontosabb szövetségesünk.

A konzervatív gondolkodás a közép-európai tájakon évtizedeken át üldözött és megvetett volt, alapművei elérhetetlenek, helyenként tiltottak. Az elmúlt nyolcvan év lemaradását legalább részben, de be kell hozni s egyben újra kell fogalmazni, mit értünk kortárs, azaz korszerű konzervatív gondolkodás alatt.

A 2021-ben alapított MCC Press arra törekszik, hogy ezt a hiányt töltse ki és az erre vonatkozó igénynek megfeleljen. A kiadó egyszerre kíván fóruma lenni a jelenkori hazai és külföldi konzervatív gondolkodóknak. Kiadványainkkal – szándékaink szerint – újra bekötjük a magyar jobboldali-konzervatív kultúrát a nemzetközi vérkeringésbe. Annál is inkább, mert érezhető a globális kor minden nemzeti kultúrát fenyegető felerősödése. Ehhez szükségünk van új alapművekre, az ehhez az oldalhoz köthető hangok felerősítésére, a tőlünk idegen sikerkönyvek cáfolataira és számtalan erőt adó gondolatra. Az egyre erősödő ideológiai küzdelmek szellemi fegyvercsörtetésében az MCC Press ugyanakkor nem kard, hanem pajzs akar lenni. Olyan erőt szolgálunk, amely mindannyiunknál hatalmasabb: a hagyományt. Ezt védeni és a jövőre vonatkozó túlélési és építkezési stratégiákat megfogalmazni – ez a mi feladatunk.

Meggyőződésünk, hogy az MCC Press a minőségi könyvkiadás egyik kiemelkedő képviselőjeként képes lesz erre. Az elmúlt néhány rövid év alatt kialakult módon szerzőink és olvasóink erre a garancia. Vásárlóink és olvasóink tisztában vannak vele: az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz könyveket vegyünk kezünkbe. Ők megbíznak bennünk. Mi ezt a bizalmat jó könyvekkel igyekszünk meghálálni. Ahogy jelmondatunk tartja: „Olvass jót!”

Botos Máté, kiadóvezető
(2024. május)

MCC Press Kft.

1016 Budapest, Somlói út 49-53.
Postacím: 1518 Budapest, Pf. 155.

Elérhetőségeink